Visdomstann

Visdomstann

Visdomstenner kan bli betente når de vokser ut og forårsaker plager. 

De fire siste tennene som vokser ut, gjerne i mellom 18-25 årsalderen, kalles visdomstenner. En visdomstann sitter helt bakerst i munnen. 1 av 4 får problemer med visdomstennene, som regel fordi det er for trangt i munnen. De andre tennene har da vokst seg store og brukt opp plassen.

Noen ganger blir visdomstennene liggende skjult i kjeven uten å lage trøbbel. Men bakterier kan angripe visdomstennene selv om de ligger skjult, og da kan du få infeksjon. Det samme gjelder dersom visdomstennene har kommet delvis frem.Visdomstennene lever ofte litt sitt eget liv og kan finne på å vokse på skrå og lage problemer for nabotannen.

I andre tilfeller kan visdomstennene vokse frem uten problemer, da må du bare huske å pusse dem godt der de ligger helt bakerst – det er litt vanskelig å komme til. Bakterier kan lett samles i tannkjøttlommene rundt visdomstannen.

Visdomstenner kan i seg selv være helt friske, men kan samtidig gi deg problemer med bittet. Kanskje også er de i veien hvis du skal få regulering. Som du skjønner, kan visdomstenner være roten til mye trøbbel, derfor er det lurt å ha dem under oppsikt og eventuelt fjerne dem.

Hvilke problemer kan en visdomstann lage?

Her er noen problemer som kan oppstå med visdomstenner:

 • Hevelser
 • Dårlig smak i munnen
 • Smerter
 • Problemer med å gape
 • Vanskelig å svelge
 • Cyste
 • Hull
 • Betennelse
 • Vrient bitt
 • Infeksjon i tannkjøttet eller kjevebeinet
 • Ømhet
 • Hodepine eller vondt i kjeven

Har du fått visdomstenner?

Har du blitt voksen og ikke har sett noe til visdomstennene, kan du be tannlegen ta noen røntgenbilder. Så kan tannlegen fortelle om visdomstennene muligens kan gi deg problemer senere i livet. Noen ganger trekker man visdomstenner for å være på den sikre siden.

Men 1 av 10 får ikke visdomstenner i det hele tatt, kanskje du er en av dem?

Trekke visdomstann

Når en visdomstann har begynt å gi deg smerter, er som regel løsningen å trekke den. Med røntgenbilder kan våre tannleger fortelle deg om det blir lett eller vanskelig å få ut visdomstannen. Ligger tannen ekstra kronglete til, må man ty til en operasjon. Våre dyktige tannleger utfører også kirurgiske inngrepp men om røttene ligger nærme nerven, henvises du videre til vår kjevekirurg på klinikken. 

Du skal være helt trygg på at prosedyren er helt smertefri. Du skal være helt bedøvet før tannlegen setter i gang og det garanterer vi gjennom å prøve først med lett trykk av et instrument. Under tanntrekkingen kan du føle et visst trykk men ingen smerter. husk at du skal stoppe tannlegen akkurat når du føler for det. Når tannen er ute, syr tannlegen igjen hullet og du biter på en kompress i noen timer for å stoppe blødningen. Du kan godt ta smertestillende men det er mange som ikke kjenner behov for det.

Å fjerne en visdomstann oppleves ulikt fra person til person. Det er ikke uvanlig å ta en dag fri fra jobben. Men det er også ganske vanlig å gå rett på jobb etter at tannen er ute. Ta gjerne kontakt med oss på Clear Tannlegesenter for mer informasjon.

Hva gør du etter tanntrekking?

Det er vanlig å blø litt det første døgnet. Ikke pirk i såret med tungen eller fingrene. I noen dager kan det være vanskelig å gape og svelge, det er normalt. Det er viktig at du kommer til kontroll etterpå, for det kan oppstå betennelse hvis du er uheldig. Tannlegen kan rense såret og eventuelt ved behov forskriver tannlegen antibiotika.

Ring 23 65 43 43‬ for gratis konsultasjon og mer info om tanntrekking. 

Sist endret: tirsdag 25 februar, 2020
Publisert av: Clear Tannlegesenter