Mistet tannfylling

Mistet tannfylling

Ved mistet tannfylling kan skadan bli større dersom du utsetter tannlegebesøket.  

Når du har mistet en del av en fylling eller hele fyllingen, ligger tannen mer åpen for angrep fra bakterier eller nye tyggeskader. Tannerven kan også ta skade av stimuli som f.eks. varm og kald drikke. Mistet tannfylling kan lede til betennelse i tannerven da det blir nødvendig med en rotfylling

Husk å ta kontakt med tannlegen selv om det ikke gjør vondt. Vi kan  avgjøre om det haster når du forklarer situasjonen for oss. Ring 23654343 så hjelper vi deg videre!

Hull under fyllingen

Grunnen til mistet tannfylling kan være følgende:

  • Hull under tannfyllingen
  • Trauma
  • Amalgamfylling eller plastfylling med sprekk
  • Mineraliseringsforstyrrelse (svak tannsubstans)
  • Gamla fyllinger som har blitt utsatt for tygging lenge

Dette bør tannlegen behandle deg for, du må få en ny tannfylling slik at hullet ikke utvikler seg mer.

Det kan hende at tannen fra før av er rotfylt og at det er grunnen til at du ikke kjenner smerte. Hvis tannen har mistet noe av fyllingen, kan det bli sprekker i røttene og da må tannen trekkes. Dette kan avverges hvis du kommer deg til tannlegen og får satt inn en ny fylling.

Er det en liten bit som har falt av, og tannlegen ikke finner hull under fyllingen ved hjelp av røntgen, kan den lille biten erstattes med en liten fylling uten å måtte bytte ut hele den originale store fyllingen.

Midlertidig fylling

Enkelte ganger kan du få en midlertidig tannfylling av tannlegen. Den sitter ikke like godt fast som en permanent tannfylling, men du kan spise og drikke. Skulle den falle ut, kan tannlegen sette den tilbake ganske raskt i løpet av noen minutter. Det er viktig at du har midlertidig tannfylling slik at det ikke samler seg bakterier og matrester på dette utsatte stedet. Grunnen til at du har fått en midlertidig tannfylling kan være at tannen har blitt rotfylt eller er under rotfylling, da skal du til tannlegen flere ganger før tannlegen setter på permanent tannfylling eller tannkrone.

En tannkrone kanskje er løsningen

Har du tygd i stykker en tannfylling flere ganger og har vært plaget med flere hull i den samme tannen, kan det være at fyllingen til slutt har blitt så stor at tannlegen neste gang anbefaler at du får en tannkrone på den. Det betyr at tannlegen sliper tannen noe ned for å skape plass til en porselenstann/tannkrone på toppen av tannen. En tannkrone beskytter din egen tann og holder den sammen slik at den ikke går i stykker. 

Pris på tannfylling og tannkrone

Prisen på en tannfylling er omkring 1000-2000 kroner. En tannkrone koster cirka 6300 kroner inkl. tannteknik.

Ta kontakt med oss på Clear Tannlegesenter i Oslo Majorstuen for å få rask hjelp ved mistet tannfylling, ring 23 65 43 43‬

Sist endret: tirsdag 25 februar, 2020
Publisert av: Clear Tannlegesenter