Løsnet tannkrone

Løsnet tannkrone

Det kan føles dramatisk ut når en tannkrone faller ut, for åpningen både ser og kjennes stor ut. Kanskje har du glemt at akkurat den tannen har en krone, derfor forstår du heller ikke hvordan halve tannen bare kan dette ut. 

Hvorfor tannkroner kan falle ut (Løsnet tannkrone):

  •  Hull under tannkronen.
  • Tannen under kronen er skjør og har gått i stykker.
  • Feilslipt tannkrone.
  • Feil i produksjon av tannrkone hos tanntekniker.
  • Feil på sement/lim som tannkronen settes fast med.
  • Tannkroner på deg som gnisser eller presser tenner.

Hvorfor har du en tannkrone? 

Tannlegen pleier å sette inn en tannkrone når en tann er veldig nedslitt av hull eller skader. Du har kanskje gjennom årenes løp fått reparert den samme tannen flere ganger med nye og større fyllinger for hver gang. Til slutt er tannfyllingen blitt veldig stor og da kan den etterhvert sprekke eller knekke. Derfor anbefaler tannlegen en tannkrone som er mer holdbar og estetisk.

Tannkroner koster mer enn tannfyllinger, men de er å foretrekke ved trøblete og kraftig reparerte tenner. Kronen er gjerne laget av porselen som har samme hvitfarge som de andre tennene dine. Den limes oppå det som er igjen av tannen din, som en slags hatt eller nytt skal, og ser ut som en ekte tann.

Ta kontakt med tannlegen

Stort sett har tannkroner mange års varighet. Men din tannkrone kan svikte om du for eksempel:

  • Gnisser/presser tenner om natten.
  • Du får et hull mellom tannen og kronen.
  • får sprekk i tannen mens du spiser eller pusser tenner.
  • Blir utsatt for traume/ulykke.

Det er viktig at du søker til tannlegen om du mister en tannkrone. For når tannen ligger åpen uten krone, kan tannerven bli betent, og da må du rotfylle eller i verste falle trekke den. Hvis du derimot kjapt får en midlertidig krone eller midlertidig fylling, beskytter du nerven og risikoen for rotfylling reduseres.

Ikke utsett tannlegebesøket bare fordi det ikke gjør vondt akkurat nå. Saken er alvorlig selv om det ikke gjør vondt med én gang, det er viktig å rense opp og legge på midlertidig beskyttelse.

Ta med tannkronen till tannlegen

Ta vare på tannkronen og ta den med til tannlegen. Noen ganger kan den rett og slett limes fast på nytt, og ferdig med det. Andre ganger må tannlegen sette inn en ny tannkrone.

Må det produseres en ny tannkrone, kan tannlegen sette inn en midlertidig krone av plast til den egentlig kronen av porselen er klar en uke eller to senere. Den midlertidige kronen er ikke så solid som den egentlige kronen, og kan derfor løsne, men da kan du komme til tannlegen og sette den fast på plass igjen.

Ikke nøl med å ringe til oss på 23 65 43 43‬ om du har spørsmål angående din tannkrone.  

Sist endret: tirsdag 25 februar, 2020
Publisert av: Clear Tannlegesenter