Syreskader på tenner

Syreskader på tenner. Tannlege Oslo, Majorstuen, Tannlege Drammen, Clear Tannlegesenter

Syreskader gir ising i tennene

Har du ising i tennene? Er tennene blitt gule? Det ytterste og hardeste laget på tennene dine kalles emalje. Dette hvite laget kan bli skadet av hva du drikker og spiser og kan forsvinne helt slik at det gule laget innenfor kommer til syne.

Den hvite emaljen er hard, det gule laget innenfor er mykere og blir lettere ødelagt. Det er derfor viktig å ta godt vare på emaljen, slik beholder du et penere smil og du stiller sterkere mot mulige hull som kan oppstå.

Har du fått syreskade på tennene?

Her er noen tegn på syreskade:

• Ising når du drikker

• Ising noen ganger når du spiser, spesielt sukker eller noe som fester seg til tennene

• Gulere tenner

• Matt overflate på tennene

Syreskader er permanent. Har syreskadene ført til at tennene har blitt gule, kan du få hvitere tenner ved at tannlegen legger på skallfasetter (lenke). Er det isingen du vil bli kvitt, kan tannlegen legge på en fylling akkurat der det er syreskade.

Hva gir syreskader?

• Stort inntak av sure drikker

• Stort inntak av mat

• Sure oppstøt

• Sykdommer som fremkaller hyppig oppkast

Lignende skader eller problemer kan oppstå også hvis du gnisser tenner om natten (lenke) eller hvis du har sykdommer i tannkjøttet. Også tannblekingsprodukter kan være en årsak.

Innenfor den harde emaljen har tannen mikroskopiske kanaler som gir signaler til nervene. Når emaljen er skadet av syre, blottlegges kanalene og tannen blir mer følsom, og derfor kjenner du ising.

Når man blir eldre, trekker tannkjøttet seg litt tilbake og da kan du kjenne ising fordi det er mindre emalje der tannkjøttet tidligere dekket over. Kjenn på tannen med neglen, kanskje har tannen et hakk akkurat der tannkjøttet starter. Tannlegen kan legge fylling der slik at tannen ikke iser når du drikker. Eller så kan tannlegen pensle slik at de små kanalene stenges.

Det er ikke bare syre som kan lage problemer med ising, også hardhendt børsting med hard tannbørste kan føre til det samme. Bruk gjerne myk tannbørste og tannkrem med flour. Du kan også kjenne ising noen uker etter at du har fått satt på en krone.

Behandling ved syreskader

Fyllinger eller kroner kan dekke over syreskader. Ved ekstra skadede tenner har tennene blitt kortere, løsningen da er å sette kroner på alle tennene.

Er det egentlig en betennelse?

Kjenner du smerte når du drikker, kan det også være snakk om betennelse i tannen og ikke syreskade. Det er ofte slik at smerte ved kald drikke betyr syreskade, hull eller sprekk, mens smerte ved varm drikke betyr betennelse. Men dette er ikke en sikker vei til diagnose. Det er best at tannlegen tar en kikk. Sammen med et røntgenbilde finner tannlegen ut hva som er feil. Enkelte ganger slipper du reparasjoner, årsaken til isingen er da at du har bitt tennene sammen fordi du har vært stresset, og så har tennene blitt følsomme av den grunn.

Ring oss på 23 65 43 43‬ og få time til gratis konsultasjon for å finne ut om du har syreskader. 

Sist endret: onsdag 3 juni, 2020
Publisert av: Clear Tannlegesenter