Mineraliseringsforstyrrelser

Mineraliseringsforstyrrelser, Tannlege Oslo, Majorstuen, Tannlege Drammen. Clear Tannlegesenter

Mineraliseringsforstyrrelse gir flekker på tennene

Har du gule eller hvite flekker på tennene? Det kan skyldes at mineraliseirngen av tennene ikke er som den skal være. Løsningen er at tannlegen legger inn fyllinger eller kroner.

Slik vokser tennene frem

Tennene vokser frem gjennom en prosess som kalles minelarisering. Dessverre er det en del faktorer som kan forstyrre denne prosessen:

  • Genene dine
  • Hvilke medisiner din mor tok under graviditeten
  • Traumer
  • For mye flour i drikkevannet

Første omgang betyr en forstyrrelse i mineraliseringen at tennene misfarges. I neste runde kan slik emaljefeil føre til:

  • Ising i tennene ved inntak av kald drikke
  • Ising når man pusser tennene
  • Vondt når man tygger mat

Barn med mineraliseringsforstyrrelse

Hvis barn klager når de pusser tennene eller spiser, kan det skyldes ising på grunn av mineraliseringsforstyrrelser. Man tror at omkring 15 prosent av norske barn har emaljefeil. Så mye som 22 prosent av mineraliseringsforstyrrelsene hos barn skyldes at de har opplevd et traume, altså fått en skade i tannen, viser en undersøkelse fra 2015. Dersom et barn faller og skader tannen, er det som om tannen får sjokk og ikke lenger klarer å utføre oppgavene sine og begynner å surre med mineraliseringen. Dermed får tennene flekker.

Det er også indikasjoner på at barn som får for lite oksygen før de blir født, eller for lite oksygen under fødselen, kan føre til mineraliseringsforstyrrelsen, altså flekker på tennene. Emaljefeil kan også utløses hvis barnet er mye syk det første leveåret.

Barn med tenner som er misfarget

Vær ekstra oppmerksom hvis du ser at barnet ditt har tenner med misfarging, ta kontakt med tannlegen slik at  behandlingen startes så tidlig som mulig.

Behandling for voksne

Fluor er ditt første selvforsvar mot forstyrrelser i mineraliseringen. Ved større mineraliseringsforstyrrelser kan du får behandling i form av fyllinger, kroner eller skallfasetter. 

Refusjon fra Helfo

Du kan få støtte til behandlingen hvis du har en alvorlig grad av mineraliseringsforstyrrelser.

Ring 23 65 43 43‬ for kostnadsfri og uforpliktende konsultasjon for å finne ut om du har rett til refusjon fra Helfo.

Sist endret: onsdag 3 juni, 2020
Publisert av: Clear Tannlegesenter