Tannkrone

Tannkrone

En tannkrone er et nytt skall av porselen som legges på tenner med stor tannsubstanstap der en tannfylling ikke vil holde.

Tannkrone er et skall som legges på en tann som har store skader/substanstap der en tannfylling ikke vil være optimal og ha en god prognose. Tannkroner gjøres i ulike materialer men de vanligste er de som har porselen på utsiden.

Du lurer sikkert på i hvilke tilfeller en tannkrone gjøres isteden for en plastfylling. Her er svaret:

 • Ved store kariesangrep (hull) i tannen. Hull er en råtten del av tannen og den biten som er rammet må fjernes. En tannkrone er det beste alternativet her på grunn av at den er mer holdbar enn en fylling.
 • Ved omfattende tannfraktur eller fyllingsfraktur blir tannen svak og trenger større støtte for å fungere normalt. Da vil en tannkrone være den beste løsningen da den gir et mer langvarig behandlingsresultat.
 • På de fleste rotfylte tenner. Rotfylte tenner blir ganske porøse og svake. Den mest vanlige komplikasjonen med sånne tenner er at de får en sprekk som deler tannen i to. En krone holder tannen sammen og forhindrer en mislykket rotfyllingsbehandling. 
 • For å reparere lengden på slitte tenner etter tanngnissing. Tannslitasje kan skade kjeveleddet og derfor skaper man et høyere bitt med kroner både for å få en optimal bittfunksjon og bedre estetikk.
 • For å korrigere trangstillinger i bittet. Med hjelp av kroner eller skallfasetter (Internlenke til skallfasetter) kan man endre posisjon på tennene og få et penere smil.

Hvordan lages en tannkrone?

Når du har fått et nøyaktig prisforslag og har godkjent behandlingsplanen, kommer din tannlege til å utføre følgende:

1. Det første er å forberede tannen for en krone. Dette gjør man gjennom å skape plass for skallet som skal kles utenpå tannen.

2. Et avtrykk/avstøp kommer til å tas på tannen som skal kles med en krone.

3. En midlertidig krone av plast lages for å beskytte tannen under tiden den permanente kronen lages hos tekniker.

4. Cirka 10 dager senere skal kronen prøves på tannen. Den limes fast dersom kronen passer bra og hvis du er fornøyd med formen og fargen på porselenet.

Tannkrone vs tannfylling

Mange lurer på hvorfor man skal velge en krone i stedet for en fylling. Svaret er ganske enkelt: En tannkrone har mange flere fordeler enn en fylling. Når du har en stor skade eller fraktur på tannen (når en bit av tannen har gått i stykker), er tannfylling et alternativ men ikke optimalt i lengden. Dette er for deg som vil vite mer om fordelene og ulempene til en tannkrone:

Fordeler med en tannkrone

 •  Større holdbarhet
 • Mer estetisk 
 • En tannkrone holder om tannen og forhindrar den fra frakturer spesielt på rotfylte tenner. Så en tannkrone forsterker en skadet tann.
 • Materialet krymper ikke som komposittfyllinger/plastfyllinger

Ulemper med tannkrone

 • For å gjøre plass for tannkronen trenger tannlegen redusere litt av tannsubstansen
 • Det tar lenger tid enn å gjøre en tannfylling som blir ferdig på ett tannlegebesøk
 • Om tannkjøttet trekker seg tilbake kan kronekanten synes

Garanti

Vi tilbyr to års garanti på alle våre fastsittende konstruksjoner som tannkroner, tannbroer og tannimplantater.

Tannkrone pris

Det finnes forskjellige typer av tannkroner. De to vanligste som vi pleier å jobbe med er metallkeramisk tannkrone og zirkonia krone. Der Metallkeramisk tannkrone har et indre lag av metall med porselen på utsiden. En zirkonia krone består helt av porselen og er mer estetisk. 

Metallkeramisk krone: 4900 kr eksklusive tannteknikk.

Zirkonia krone: 5200 kr eksklusive tannteknikk.

Kom gjerne inn for en kostnadsfri konsultasjon om du lurer på om en tannkrone er et alternativ for deg! Ring oss på 23 65 43 43‬

Sist endret: tirsdag 25 februar, 2020
Publisert av: Clear Tannlegesenter