Tannbro

En tannbro er flere tannkroner som sitter sammen og settes fast på tenner som står ved siden av en manglende tann.  Har du trukket en tann, er tannbro en mulig løsning for å erstatte tannen som er borte.

Tannbro er ikke noe du tar ut og inn, den er festet helt fast og føles ut som en vanlig tann.

Visste du at…
En tannbro ser akkurat ut som dine egne tenner. Vår dytikge tanntekniker har lang erfaring og lager dine nye tenner i samme form og farge som nabotennene slik at du ikke kan se forskjell på din egen tann og din nye tannbro.

Hva er en tannbro og når skal man ha den?

La oss ta et eksempel så det blir enklere å forstå hva en tannbro er: Om du mangler en tann og vil erstatte den, så slipes nabotennene for å utgjøre plass for tannbroen. Da får du en konstruksjon som består av to tannkroner på hver ende og en hengende tannrkone i midten. De to kronene på siden settes fast på nabotennene og den kronen i midten ersatter din manglende tann.

Tannbro velges når nabotennene har store fyllinger eller hull. Slik får de et nytt skall som beskytter tennene fra å få sprekk eller gå sønder. Er nabotennene derimot friske og uskadet, velger man heller tannimplantat der man mangler tann, da blir den nye tannen en selvstendig enhet som ikke er festet i nabotennene, men i kjevebeinet.

Tannbro kan være en løsning også hvis du har trukket flere tenner ved siden av hverandre. Men en tannbro må ha feste på begge sider, derfor er tannbro ikke en løsning dersom den bakerste tannen i munnen er trukket.

Så tannbro kan være et godt alternativ når:

  • Nabotennene er skadet eller har store fyllinger.
  • Når du har periodontitt (tannkjøttbetennelse) med løse tenner som kan stabiliseres/fikseres med broterapi.
  • Ved tanngnissing da tennene er blitt korte og man vil bygge opp bittet.
  • Når det ikke er mulig for å sette tannimplantat pga omfattende beintap der beintransplantat ikke er en god løsning.

Tannbro eller tannimplantat?

Tannbro er som regel en rimeligere løsning enn tannimplantat. Men det er nabotennenes tilstand som avgjør hvilken løsning som er best. Ved intakte nabotenner er implantatbehandling mer optimal. Broterapi blir også utført ved stabilisering av bitt hos pasienter som lider av periodontitt (tannkjøttbetennelse) hvor tennene glir fra hverandre og står ut.

Slik lages en tannbro

Under den første timen forbereder tannlegen nabotennene ved å lage plass til broen. Tannlegen tar også avstøpning som brukes for å produsere broen. Du velger selv hvordan tennene skal se ut og fargen på dem. Tannbroen produseres av en tanntekniker, det tar mellom 10-14 dager (om du ønsker en hurtigbestilling fra vår tanntekniker, kan du få din tannbro på kun 3 dager). I mellomtiden gir vi deg en midlertidig bro som fungerer som et beskyttende skall på nabotennene samt fyller det mellomrommet der du mangler en tann.

Rengjøring

Her kan du ikke benytte tanntråd mellom tennene, for broen stenger for tilgangen. Da kan du bruke mellomromsbørster og en spesialtanntråd som heter superfloss der du kan gjøre rent under den kronen som erstatter lukken. Spør oss gjerne om superfloss så hjelper vi deg videre

Hvor lenge holder en tannbro?

Er du nøye med renholdet og ikke gnisser/presser tenner,  kan tannbroen holde i mange år, men det er uansett en liten risiko for at det kan oppstå sprekker, spesielt det første året når bittet skal venne seg til tannbroen. Vi tilbyr 2 års garanti på våre tannbroer.

Tannverk under en tannbro

Hull eller betennelse kan man få i alle tenner. Selv om tannbro er en kunstig konstruksjon, kan det senere oppstå hull på vanlig måte i de ekte delene av tennene under kronene. Det går an å bore gjennom broen og reparere hullet eller utføre rotfylling ved behov, uten å måtte fjerne tannbroen.

Tannbro – pris

Prisen er avhengig av hvor mange tenner som skal erstattes. Der hvor det mangler én tann og to nabotenner brukes for å erstatte mellomrommet, koster det mellom kr. 15-16 500 for hver tann som skal erstattes koster det cirka kr. 4800 mer (eksklusive tannteknikk). Ta gjerne kontakt med oss på 23 65 43 43‬ eller send oss en mail om du har spørsmål om våre priser. 

Sist endret: tirsdag 25 februar, 2020
Publisert av: Clear Tannlegesenter